Du har sikkert hørt om SMART modellen, som står for:
Specifikt, Målbart, Accepteret, Realistisk og Tidsbestemt.
Selv har jeg brugt denne model i mange år, men jo mere jeg har arbejdet med den, jo mere har jeg indset at realistiske mål ingen værdi har…
Hvad er realistisk? Hvad er urealistisk? Hvor meget kan du i virkeligheden opnå? Kan man overhovedet forudsige hvad man kan opnå og hvad man ikke kan? Hvad sker der, hvis man når et realistisk mål? Og hvad hvis man ikke når sit urealistiske mål?
I dette indlæg vil du få en ny metode til at sætte mål. En metode som giver dig ekstraordinær motivation, handlekraft og derfor ekstraordinærere resultater.
Problemet med realistiske mål
Fair nok hvis du bare vil have almindelige resultater, et almindeligt liv, en almindelig hverdag og et almindeligt job… men come on – hvem vil det!?
Lad os tage et eksempel.
SMART-modellen er populær og yderst brugbar, hvis man forstår at bruge den rigtigt. Dog oplever jeg igen og igen at R-delen, det realistiske mål, ikke holder hvis man ønsker ekstraordinære resultater.
Du er tidligt i din karriere, i starten af 20’erne, du er måske lige kommet op på senior holdet, og drømmer om at spille på landsholdet en dag. Du snakker med din familie og måske din træner, og i bliver enige om at det er en stor drøm, men at i nok hellere må starte med at sætte et realistisk mål.
…for tænk nu hvis du ikke når det og bliver skuffet!?
Målet bliver i stedet noget i retningen af; ‘at spille 80 minutter pr kamp i snit, vinde ligaen og rykke op i næste division eller skifte til en klub i en højere division inden for 3 år’. Målet overholder SMART-modellen og især den realistiske del.
Dit potentiale er stort, så du er næsten garanteret at nå dit realistiske mål. Faktisk er du så sikker på dit mål, at du ved du bare skal fortsætte med din nuværende arbejdsindsats, så er målet let opnået inden for 3, ja formentlig 2 år.
Og her er problemet…
For et eller andet sted i Danmark, er der en spiller, med præcis samme forudsætninger som dig. Samme position, samme højde, samme vægt, samme alder, men som er fast besluttet på at komme på landsholdet og ingen skal stå i vejen!
Selv ikke familien eller træneren, som igen og igen fortæller, at man skal være realistisk. Næ nej, der er en vej og det er mod toppen!
Han ved at der er stor sandsynlighed for at han aldrig kommer på landsholdet, måske kommer han aldrig til at spille i den bedste liga, men samtidig ved han, at han aldrig kommer til at spille på landsholdet, eller i den bedste liga, hvis ikke han sætter sit mål højt nok!
Når du sætter et realistisk mål, vil du formentlig nå det, men hvad så? Hvad gør du herefter? Nu er du ikke længere i starten af 20’erne. Men i midten af 20’erne, og der er stadig lang vej til din store drøm om at komme på landsholdet.
Du bliver påvirket af dine omgivelser – måske din familie og træner har ret… Du begynder at glemme din drøm, og dine ambitioner bliver almindelige og middelmådige.
Når du sætter realistiske mål, som du inderst inde ved ikke kræver den store arbejdsindsats, ender du med ikke at give dig 100%. Det bliver nemmere at droppe løbeturen fordi det regner, du orker ikke tage ned i styrkelokalet, fordi der er sne udenfor.
Morgentræningen bliver skippet, fordi du ikke gider gå i seng i ordentlig tid, når du i stedet kan hænge ud med dine venner, som også har middelmådige drømme.
Du begynder at leve et almindeligt liv, med almindelige mål og en almindelig arbejdsindsats.
10X dine mål og drømme -> 10X din arbejdsindsats
Uanset hvor godt dit mål er, uanset hvor specifikt, målbart, accepteret, realistisk eller tidsbestemt det er, afhænger din success udelukkende af din arbejdsindsats… Hvis det bare handlede om at sætte det rigtige mål, som overholder SMART modellen, ville vi alle være millionærer, have store huse, store hurtigere biler, sixpack og dyrke sport på højeste niveau.
Men sådan hænger det ikke sammen. Du er nødt til at yde en ekstraordinær indsats, for at få ekstraordinære resultater. Derfor skal dine mål og drømme også være ekstraordinære.
I stedet for drømme om at lave 30 mål i en sæson, drøm om 300 mål. I stedet for at drømme om at spille 10 landskampe, drøm om 100 landskampe. I stedet for at drømme om at tjene 30.000 kr. om måneden, drøm om 300.000 kr.
Når du sætter dig et mål, så gang det med 10! Sæt dit mål 10 gange højere end hvad du tror, som er realistisk, og der vil ske magiske ting!
Når du sætter urealistiske, høje, ekstraordinære mål, vil du opleve, at du bliver mere motiveret, mere begejstret, og villig til at putte det ekstra arbejde i, som det kræver!
Du vil ikke længere lade dig begrænse af dine omgivelser, men lade dine drømme styre din arbejdsindsats.
Helt ærligt, tror du Ronaldo bare drømte om at blive topscorer i Portugal i en lavere række, eller tror du han drømte at blive verdens bedste, være den mest scorende angriber nogensinde?
Du når ikke hans niveau, du når ham ikke til sokke holderene, med middelmådige mål, drømme og slet ikke med en middelmådig indsats.
Tænk over det… Hvad vil du helst?
Sætte et realistisk mål om at lave 10 mål i kommende sæson, og nå det – og blive glad for det, eller…
Sætte et urealistisk 10X mål om at lave 100 mål i kommende sæson, arbejde som en gal for at nå det, lave 20 mål, ikke være i nærheden af at nå dit mål, men samtidig lave dobbelt så mange mål, som var dit mål middelmådigt og realistisk?
Hvem tror du landstræneren eller talentspejderne ligger mest mærke til?
Hvis du vil nå toppen, er du nødt til at være mest tiltrukket til det urealistiske mål… Du er nødt til at arbejde hårdere end dine modstandere og holdkammerater. Optimer hvad du kan optimere. Arbejd hårdt dag efter dag, mod et urealistisk mål, som du ved vil få dig længere end det realistiske mål.
Gang dit mål med 10, gang din arbejdsindsats med 10, og dine drømme vil gå i opfyldelse!
Du er nødt til at sætte mål som motivere dig, og nærmest tvinger dig til en urealistisk, all-in arbejdsmentalitet og indsats!
Dette indlæg er inspireret af Grant Cardones bog: “The Ten Times Rule: The Only Difference Between Success and Failure”. Har du ikke læst den, vil jeg i høj grad anbefale at du læser den, eller endnu bedre – hør den som lydbog.